ASANPOOSH WORK WEAR (Since 1980)

لباس کار آتش نشانی دارای چه ویژگی هایی است؟


با توجه به شرایط خاصی که آتش نشان ها در وضعیت های اضطراری دارند و با خطرات مختلفی دست و پنجه نرم می کنند، لباس کار مورد نیاز آنها می بایست دارای شرایط و ویژگی های خاصی باشد. به همین جهت برای تولید لباس کار آتش نشان ها موارد خاصی باید در نظر گرفته شود تا امنیت جانی آنها را در برابر خطرات گوناگون فراهم کند. برای خرید لباس آتش نشانی تنوع زیادی وجود دارد که بنا به نیاز و شرایطی که افراد می بایست در برابر آن قرار گیرند می توانند مناسب ترین لباسکار را انتخاب نمایند. در این مقاله قصد داریم به بررسی ویژگی های لباس کار آتش نشان ها بپردازیم.


اهمیت استفاده از لباس کار آتش نشانی

حرکت یکی از مهم ترین بخش های شغل آتش نشانی است، به همین دلیل استفاده از لباس کار مناسب و متناسب با سایز هر آتش نشان می تواند به خدمت رسانی بیشتر و جلوگیری از بروز حادثه جلوگیری کند. به دلیل قرار گیری بیشتر آتش نشان ها در معرض آتش، حرارت و حریق لباس کار آن ها باید به گونه ای تهیه و تولید شود که در برابر حرارت و سوختگی مقاومت بالایی داشته باشند و علاوه بر این بتواند جلوی آسیب دیدگی در برابر حرارت را بگیرد. به همین جهت الیاف مورد استفاده در پارچه های لباس کار آتش نشانی می بایست از نوع نسوز و با مقاومت بالا تهیه و تولید گردد. علاوه بر محافظت و دوام، این لباس آتش نشانی باید قابلیت تنفس پذیری خوبی داشته باشد تا از عرق کردن آتش نشانان جلوگیری کرده و به آنها احساس خفگی ندهد. کلاه، ماسک، دستکش و کفش های عایق و مناسب از دیگر اجزای لباس کار آتش نشانی هستند که باید با شرایط لازم این شغل تولید شوند.


لباس کار آتش نشانی


مهم ترین خصوصیات لباس کار آتش نشان ها:

✔ حفاظت فرد در برابر اجسام تیز و برنده.

✔ ضد آب بودن و عدم نفوذ پذیری آب و رطوبت به داخل لباس کار.

✔ کم وزن بودن این لباس کار به منظور جلوگیری از پایین آمدن سرعت آتش نشان ها و کم شدن نیروی بدنی به واسطه وزن زیاد.

✔ استفاده از پارچه های شب رنگ در لباس کار آتش نشانی به منظور دیده شدن آنها در مواقع اضطراری، همان لباس کار با دید بالا.

✔ تبادل راحت هوا از بیرون و داخل لباس به منظور عدم تعرق شدید و گرمازدگی فرد در هنگام کار.

✔ با توجه به این که آتش نشان ها می بایست وسایل مختلفی را با خود حمل نمایند، وجود جیب با ابعاد و اندازه های مختلف بر روی لباس کار آن ها دارای اهمیت می باشد.

✔ نوع دوخت متناسب با هر سایز و اندازه ای، به طور مثال آستین لباس آتش نشانی می بایست مماس با مچ فرد اندازه گیری و دوخته شود تا سبب اختلال فعالیت های فرد نشود.


لباس کار عملیاتی آتش نشان ها چه ویژگی هایی دارد؟

همانطور که گفته شد برای آتش نشان ها بنا به شرایطی که در معرض آن قرار می گیرند، می بایست لباسکار های مختلفی تولید شود. در شرایط عملیاتی و جهت اطفاء حریق که عمده وظیفه آتش نشان ها را شامل می شود، لباس کار مخصوصی می بایست تولید گردد؛ این نوع لباس کار شامل اورکت و شلوار است که در دو نوع یکسره و یا جدا قابل تولید است. این نوع لباس کار شامل سه لایه بوده و برای تولید آن ها از پارچه های نسوز استفاده می شود تا در هنگام نزدیکی و قرارگیری در مقابل حرارت مستقیم دچار سوختگی نشوند. لایه داخلی این لباس آتش نشانی عملیاتی معمولا از جنس گورتکس است که به سبب آن جریان هوا در داخل لباس برقرار می شود.


رنگ پارچه مورد استفاده برای تولید لباسکار عملیاتی آتش نشان ها، رنگ های فسفری زرد، طوسی، نارنجی، قرمز و... می باشد و این رنگ بندی ها هم شامل تقسیم بندی کار آتش نشان ها می شود. این بدین معنی است که به طور مثال افرادی که در ارتباط مستقیم با آتش هستند رنگ هایی مانند قرمز، نارنجی و... را استفاده می نمایند و آتش نشان هایی که وظایفی همچون پشتیبانی را بر عهده دارند از رنگ های سرمه ای، مشکی، طوسی و ... استفاده می کنند.

سازمان بین المللی آتش نشانی با نام CTIF هر ساله بخشنامه ها و استانداردهای مختلفی را ارائه می دهد که آتش نشان ها ملزم به رعایت آن می باشند. برای مثال رنگ لباس کار نیز یکی از مسائلی است که این سازمان به آن می پردازد. این سازمان بر اساس علم رنگ شناسی و اهمیت کار آتش نشان ها به منظور نجات و حفظ جان و مال انسان ها اقدام به بررسی این موضوع نموده و رنگ های انتخابی هر کدام با علم به این موضوعات انتخاب می گردد.


لباس آتش نشانی


ویژگی لباس کار آتش نشان ها در ارتباط مستقیم با آتش

انجام عملیات خاموش کردن حریق با مواجهه مستقیم با آتش و قرار گیری در آن تفاوت دارد و به همین دلیل تولید لباس کار آن ها نیز با یکدیگر تفاوت هایی دارد. میزان ایمنی لباس کار افرادی که در مواجهه مستقیم با شعله های آتش هستند می بایست بیشترین حد ممکن باشد؛ علاوه بر عدم سوختگی لباس کار و حفاظت از بدن در برابر آتش و حرارت بالا، نیاز به دستکش های مخصوص، کفش، کلاه ایمنی آتش نشانی و ... می باشد که هریک دارای ویژگی های مشابه هستند. جنس پارچه لباس کار چنین افرادی عموما از آلومینیوم یا فایبر گلاس نسوز است که این جنس قادر به منعکس ساختن حرارت های بالا می باشد.


ویژگی لباس کار آتش نشانی در شرایط وجود الکتریسیته

در صورتی که آتش نشان ها در شرایطی که انجام کار آنها با احتمال برق گرفتگی همراه است، مشغول می باشند، می بایست از لباس کار مخصوص جلوگیری از این موضوع استفاده نمایند. این نوع لباس ها معمولا بصورت یکسره تولید می شوند و قابلیت انتقال برق و الکتریسیته به زمین را دارند؛ استفاده از کفش مناسب این کار از دیگر الزامات این نوع لباسکار می باشد.


لباس کار آتش نشان ها در شرایط وجود بخارهای سمی

این نوع لباس کار آتش نشانی نیز همچون لباس کار قبلی به صورت یکسره تهیه و تولید می شود و به همراه آن می بایست از دستکش، کلاه و چکمه های مخصوص استفاده کرد. این نوع لباس آتش نشانی قادر به محافظت فرد در برابر مواد شیمیایی همچون بخار های سمی، اسید ها و... می باشد.

اگر اطلاعات یا دیدگاهی در مورد مطالب این صفحه دارید، لطفا با ما و کاربران دیگر به اشتراک بگذارید