وقتی به اولین ابزاریکه در محل کار استفاده می کنید فکر می کنید چه چیزی به ذهنتان می رسد؟ برای بسیاری از مردم، پاسخ صحیح به این سوال دستکش ایمنی است. ممکن است از نظر شما اهمیت چندانی نداشته باشد، اما دستان شما در طول روز کارهای زیادی انجام می دهند، و قطعا کار بدون آنها یا با دستانی آسیب دیده بسیار دشوار می شود. اما با این حال، وقتی نوبت به خرید لباس کار یا تجهیزات حفاظت شخصی شما (PPE) می رسد، گاهی اوقات دستکش های ایمنی مناسب در لیست قرار نمی گیرند.
ممکن است متوجه نشوید که چرا محافظت از دستانتان بسیار مهم است، یا اینکه چه نوع دستکشی برای شما انتخاب مناسبی است، زیرا مهم فقط پوشیدن دستکش ایمنی نیست، بلکه انتخاب دستکش ایمنی مناسب اهمیت بسیاری دارد.
دستان شما نه تنها یکی از مهم ترین ابزارهای شما هستند، بلکه ابزارهای بسیار پیچیده ای هستند که اصلاح آن همیشه آسان نیست، اگر آسیب شدیدی به دست وارد شود، ممکن است مجبور باشید تا آخر عمر با عوارضی مانند از دست دادن حرکت، مهارت و توانایی کنترل آن دست و پنجه نرم کنید. اما خبر خوب این است که با پوشیدن دستکش های ایمنی مناسب می توان از بسیاری از آسیب هایی که در محل کار رخ می دهند جلوگیری کرد. فناوری تولید دستکش ایمنی پیشرفت کرده و ویژگی هایی مانند مقاوم بودن در برابر برش و حرارت، ضد ضربه، ضد لرزش و موارد دیگر را شامل می شود.
همچنین پوشیدن دستکش ایمنی هنگام کار با مواد شیمیایی خطرناک و سایر مواد بسیار مهم است زیرا از دستان شما در برابر عفونت و آلودگی محافظت می کند. دستکش های محافظ باید بر اساس خطرات موجود انتخاب شوند.
✓ دستکش ایمنی نیتریل از دست در برابر بیشتر مواد شیمیایی و عوامل عفونی محافظت می کند.
✓ دستکش های لاستیکی در برابر مواد خورنده خفیف محافظت دارند.
✓ دستکش های ایمنی نئوپرن از دست ها در برابر اکثر حلال ها، روغن ها و مواد خورنده خفیف محافظت می کنند.
✓ از استفاده دستکش لاتکس به طور مداوم خودداری کنید زیرا بسیاری از افراد به این ماده حساسیت دارند یا آلرژی دارند.
در صورت تماس دستانتان با موارد زیر باید از دستکش ایمنی استفاده کنید:
• مواد عفونی
• مواد رادیواکتیو
• مواد شیمیایی
چه زمانی نباید دستکش ایمنی بپوشید؟
• هنگام دست زدن به سطوح معمولی مانند تلفن، رایانه، دستگیره درها و دکمه های آسانسور یا اینکه ممکن است توسط دیگران بدون دستکش لمس شود، از دستکش ایمنی استفاده نکنید.
• خارج از آزمایشگاه از دستکش ایمنی استفاده نکنید. هنگام حمل مواد خطرناک بین آزمایشگاه ها، از ظروف ثانویه استفاده کنید که بدون دستکش قابل حمل هستند.
1- مواد شیمیایی و مخاطرات زیستی: کارکنانی که با مواد شیمیایی یا خطرات زیستی سروکار دارند، تنها با یک لمس ممکن است باعث سوختگی یا عفونت شیمیایی درآنها شو، به همین دلیل، به دستکشی نیاز دارند که یک مانع کامل در اطراف دستانشان ایجاد کند. برای کار در نزدیکی مخلوط های شیمیایی یا کارهایی که خطرات متعددی در آنها وجود دارد، لازم است از دستکش های ایمنی استفاده کنید که بالاترین مقاومت شیمیایی را دارند یا در برخی موارد از ترکیبی از انواع دستکش استفاده کنید.
2- بریدگی، سوراخ شدن و خطر ساییدگی: وجود این نوع خطرات در محیط های کار فنی و صنعتی نسبتاً رایج است، به همین دلیل لباس کار صنعتی و تجهیزات ایمنی فردی به صورتی تولید می شوند که در مقابل این خطرات مقاوم باشند. برای مقابله با این خطرات، دستکش های ایمنی باید بتوانند از دست های شما در برابر مواردی مانند سطوح ساینده، خراش های چوب و فلز و آسیب های ناشی از بریدگی محافظت کنند و در عین حال سطح بالایی از مهارت و حساسیت لمسی را ارائه دهند. مواد مناسب برای محافظت از برش و سوراخ در دستکش ایمنی عبارتند از چرم، برزنت، پنبه، مخلوط پنبه یا سایر مواد مصنوعی. اغلب اوقات با استفاده از پوشش های مختلف بر روی بخش هایی از دستکش ایمنی یا پوشاندن دستکش ها با ژل یا پدهای ضد لرزش یا ضربه، محافظت بیشتر اضافه می شود.
3- صدمات ناشی از ضربه: اگر در شغل خود از ابزارهای سنگینی مانند چکش استفاده می کنید یا باید اجسام سنگین را بلند کنید، به نوعی از دستکش های ایمنی نیاز دارید که در برابر آسیب های ناشی از ضربه محافظت داشته باشد. در هر شغلی که احتمال ورود ضربه به دست وجود داشته باشد، استفاده از دستکش کار ایمنی و مقاوم در برابر ضربه از واجبات این شغل محسوب می شود. دستکش های ایمنی مقاوم در برابر ضربه یک پوسته بیرونی لایه ای دارند که به طور استراتژیک در قسمت هایی روی دستها که احتمال ضربه در آن ها بیشتر است، قرار میگیرند.
4- آب و هوای شدید: اگر در محیط های فضای آزاد کار می کنید، به یک لباس کار دارای مانع حرارتی نیاز دارید تا شما را از آسیب محافظت کند و گرمای بدنتان را حفظ کند. البته محافظت از بدن و دستانتان در برابر سرمای شدید به همان اندازه محافظت در برابر گرمای شدید نیاز است؛ دمای سرد می تواند باعث آسیب موقت یا دائمی به پوست و بافت عضلانی شود ،هر چه سردتر باشد، به محافظت بیشتری نیاز دارید. دستکش ایمنی که برای محافظت از دست های شما در برابر دمای سرد ساخته می شود، اغلب از موادی مانند PVC، نیتریل، پوست حیوانات یا Thinsulat هستند.
5- خطرات الکتریکی: این خطرات در بسیاری از مشاغل مانند جوشکاری، تولید شیشه، کارخانه های پتروشیمی، میادین نفتی و صنایع گاز طبیعی وجود دارد. لباس، دستکش و کفش ایمنی که در برابر این خطرات محافظت دارد، مانعی ایجاد می کنند که از رسیدن حرارت و انرژی الکتریکی به پوست جلوگیری می کند. باتوجه به دما، نوع حرارت و سایر عوامل موثر بر انتقال الکتریسیته، از مواد مختلفی مانند پارچه تری یا نئوپرن در تولید دستکش ایمنی استفاده می شود.
6- لرزش های مداوم: لرزش مداوم می تواند اعصاب را تحریک کند، به رگ های خونی آسیب برساند، باعث درد طولانی مدت مفاصل و عضلات شده و در موارد شدید حتی منجر به آسیب دائمی عصبی مانند نوروپاتی شود. ممکن است فکر کنید هنگام استفاده از ابزارهایی که ارتعاشات چشمگیری ایجاد می کنند مانند اره برقی یا چکش، فقط به دستکش هایی نیاز دارید که به جذب ارتعاشات کمک کنن؛ اما در واقع، حتی در برابر سطح کمتری از ارتعاشات موجود در ابزارهایی مانند سنباده یا آسیاب باید از دستکش ایمنی استفاده کنید.
ایمن نگه داشتن دستها فقط به معنای پوشیدن دستکش هایی که پیدا می کنید نیست، مهم این است که از دستکش های مناسب شغلتان استفاده کنید. هیچ نوع دستکش ایمنی وجود ندارد که در برابر تمام خطرات محافظت داشته باشد، هر فرد با توجه به کاری که انجام می دهد باید بررسی کند تا ببیند آیا مقرراتی در مورد محافظت از دست وجود دارد یا خیر، اما به طور کلی کارفرمایان موظفند ارزیابی خطر را انجام دهند تا دستکش های ایمنی مناسب را برای کارکنان خود مهیا کنند. بر اساس نکات مرکز بهداشت و ایمنی شغلی کانادا (CCOHS)، مراحل زیر می تواند به شما کمک کند تا ارزیابی خطر شغل خود را انجام دهید و در نظر بگیرید که آیا از انواع دستکش ایمنی مناسب در کار خود استفاده می کنید یا خیر.
✓ زمانی را برای فکر کردن به وظایف و محیط های کاری خود اختصاص دهید تا توصیف دقیقی از کار روزانه خود داشته باشید.
✓ تمام خطراتی را که ممکن است نیاز به محافظت از دست خود داشته باشید را شناسایی کنید، این باید شامل هر گونه مواد شیمیایی باشد که با آنها در تماس هستید و همچنین خطرات فیزیکی مانند ساییدگی، پارگی، سوراخ شدن، آتش سوزی، دما و یا خطرات بیولوژیکی.
✓ میزان انعطاف پذیری و حساسیت لمسی را که برای انجام ایمن و مؤثر وظایف خود نیاز دارید، تعیین کنید. این روی انتخاب شما از نظر ضخامت مواد سازنده دستکش ایمنی تأثیر می گذارد.
✓ نوع تماسی که با خطراتی که شناسایی کرده اید را در نظر بگیرید، زیرا بر انتخاب شما در طول مناسب دستکش و همچنین نوع و ضخامت مواد دستکش و اینکه آیا به دستکش آستردار نیاز دارید تأثیر می گذارد.
✓ هر خطری را که ممکن است توسط خود دستکش های ایمنی ایجاد شود، با توجه به سایر شرایط PPE در نظر بگیرید، به عنوان مثال، استرس گرمایی، کاهش مهارت، پارگی یا عملکردهای لمسی، راحتی کم یا کمک به شرایط پوستی. داشتن یک جفت دستکش ایمنی مناسب، راحت و آسان برای پوشیدن به همان اندازه محافظت آن مهم است.
✓ هر گونه روش ضد عفونی که باید دنبال شود را در نظر بگیرید؛ آیا دستکش ها پس از استفاده نیاز به دور انداختن یا تمیز کردن دارند؟ روش تمیز کردن، دفعات تمیز کردن آنها و هر روش خاصی که برای دفع ضایعات شستشوی ضد عفونی لازم است را در نظر بگیرید.
به یاد داشته باشید، انتخاب دستکش ایمنی مناسب فقط به ویژگی های ایمنی مربوط نمی شود؛ مطمئن شوید که دستکشی را انتخاب می کنید که راحت باشد.